Tabieturile tale culinare au puterea de a-ți reseta ceasul biologic

de: Ioana Bîrsan
07 06. 2017

Un nou studiu sugerează că modificarea timpului din zi la care mănânci are un impact major asupra organismului tău, putând influența abilitățile sale de refacere.

Ceasul biologic al organismului tău, sau ritmul circadian, este controlat de un mecanism cerebral complex, dar în tot corpul tău există molecule care controlează funcții ale metabolismului. Spre exemplu, cele care se regăsesc în ficat și pancreas sunt implicate în controlarea creșterilor și scăderilor nivelului de zahăr din sânge. Dacă aceste mecanisme mici sunt dereglate, asta poate cauza probleme ale metabolismului persoanei.

Cercetătorii sugerează că timpul din zi când alegi să mănânci are puterea de a influența bunul mers al acestor mecanisme din corpul tău și asta pentru că modul în care este procesată mâncarea diferă de-a lungul zilei. Spre exemplu, dacă o persoană mănâncă noaptea, nivelul de zahăr din sânge crește și rămâne în acest stadiu pentru mult mai mult timp. Asta ne arată că organismul răspunde diferit la mâncarea pe care o consumi, în funcție de timpul din zi pe care îl dedici pentru acestă activitate.

Un nou studiu ne arată că această relație poate funcționa și în direcția opusă- adică dacă modifici timpul din zi când mănânci, poți modifica modul ritmul circadian al organismului tău, potrivit Live Science.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au analizat cu atenție, în cadrul unui studiu care s-a desfășurat de-a lungul a 13 zile, cum consumul de alimente din diferite momente ale zilei pot influența mecanismele din corpul tău. Asta înseamnă că dacă îți modifici total programul de masă, atunci unele procese din organism se modifică în conformitate cu această schimbare.

Asta ne arată că pentru a-ți ajusta organismul la schimbarea de fus orar sau la modificarea timpului de muncă, o persoană poate integra mesele zilei în noul său regim, astfel încât să-i fie mai lină trecerea la un nou stil de viață.